Stent; genellikle vücuttaki daralmış geçitleri açık tutmak için kullanılan, genellikle metalden, ağ şeklinde bir tüptür. Stentler çoğunlukla kalbe oksijen açısından zengin kan taşıyan koroner arterlerdeki daralmaları tedavi etmek için kullanılır. Aynı zamanda atardamar duvarındaki balonlaşmalar (anevrizmalar) veya akciğerlerdeki daralmış hava yollarının tedavisinde de stentlerden yararlanılır.
Stent yerleştirme işlemi (stentleme), vücutta büyük bir cerrahi kesi gerektirmeyen, yani minimal girişimsel bir işlemdir. Büyük bir ameliyat olarak değerlendirilmez. Ancak, stent takılmadan önce bazı testler yapılması veya bazı ilaçların kullanılması gerekebilir.
Stentler metal ağ, kumaş, silikon veya bu malzemelerin kombinasyonlarından yapılabilir. Koroner arterlerde kullanılan stentler genellikle metal ağdan yapılır ve bazen başka bir malzemeyle kaplanmış olabilir. Kumaş stentler veya diğer adıyla stent greftler, genellikle aort gibi daha büyük atardamarlarda kullanılır. Akciğer hava yollarında kullanılan stentler ise sıklıkla silikondan üretilir.
Stent takıldıktan sonra — ve stentin vücuttaki konumuna bağlı olarak — bazı ilaçların kullanılması gerekebilir. Bunlar arasında kanın pıhtılaşmasını önleyen aspirin ve antiplatelet ilaçlar yer alır. Koroner arter stenti takıldıysa, komplikasyonları önlemek için bu ilaçların bir yıl veya daha uzun süre kullanılması gerekebilir. En sık görülen problemler arasında, stentin tıkanması, arter stentinde pıhtı oluşumu ya da hava yolu stentinin yerinden oynamasısayılabilir.